De Generalistische Basis GGZ is bedoeld voor mensen met lichte tot matig ernstige stoornissen. Een psycholoog behandelt daarin vrij kortdurend. Zij/hij heeft daarvoor een aantal “tools” c.q. vaardigheden tot zijn beschikking, die speciaal voor de Generalistische Basis GGZ zijn ontwikkeld.
De psycholoog zal eerst een intakegesprek met u voeren en eventueel een test afnemen. Vanaf najaar 2016 zal testdiagnostiek via een beveiligde internetlink aangeboden worden. U kunt deze dan thuis rustig in uw eigen tijd invullen. Met deze vragenlijst kan het effect van de behandeling worden gemeten. Bij afsluiting van de behandeling zal u nogmaals gevraagd worden deze vragenlijst in te vullen.
Daarna zal zij/hij met u bespreken in hoeveel gesprekken zij/hij verwacht u te kunnen helpen. Constateert de psycholoog, dat u niet binnen de GB GGZ geholpen kunt of mag ( kan te maken hebben met de zorgverzekeraar) worden, dan verwijst hij u terug naar de huisarts. Mogelijk is dan een verwijzing naar de Gespecialiseerde GGZ nodig of is juist de hulp die de huisarts met de POH-GGZ (praktijkondersteuner GGZ) kan bieden voldoende.
De gesprekken duren 45 minuten.
Eerstelijnspsychologen zijn verplicht zich iedere vijf jaar te laten herregistreren. Om aan deze eisen voor herregistratie te voldoen volgen de psychologen opleidingen, cursussen en symposia. Verder wordt er deelgenomen aan intervisiebijeenkomsten. Daarnaast hebben we onlangs het Visitatietraject van het NIP met goed gevolg afgerond. We beschikken over een goedgekeurd kwaliteitsstatuut.